(Ένα άρθρο του Rampage)

Ο τίτλος αυτός μοιάζει λίγο περίεργος αλλά θα καταλάβεις τι εννοώ σύντομα…

Μέχρι στιγμής έχουμε πει αρκετά κι ενδιαφέροντα πράγματα αλλά σχεδόν κανένας δε μιλάει για τον θυμό! Αν δεν μάθεις να αναγνωρίζεις και να κατευθύνεις αναλόγως τον θυμό σου, τότε η ζωή σου δε θα είναι ποτέ ισορροπημένη.

Θα υποφέρεις Πάντα!

Ο θυμός μάγκα μου δεν είναι κάτι το κακό, είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και οι άνδρες λόγω της τεστοστερόνης και των άλλων ορμονών μας, είμαστε περισσότερο ευερέθιστοι σε κάποιες καταστάσεις.

Ενώ οι γυναίκες επιζητούν την ηρεμία, την κοινωνική αρμονία, θέλουν να τα έχουν καλά με όλους και σε συνδυασμό με την υπομονή τους, τις περισσότερες φορές καταφέρνουν να χρησιμοποιούν το θυμό ενός άντρα με σκοπό να τον υποσκελίσουν.

Μοναδική εξαίρεση είναι τα “good girls”, όχι βέβαια ότι δε θα σε φέρουν σε δύσκολη θέση και θα σε εκνευρίσουν, αλλά 8 στις 10 φορές θα το κάνουν όταν τις φτάσεις στα όριά τους. Αντίθετα με μερικές που είναι δασκαλεμένες να “στα σπάνε”…

Το ζήτημα είναι μεγάλο και η άποψή μου είναι πως τα κορίτσια έχουν πολλά ελαφρυντικά όταν το κάνουν. αλλά θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό άλλη φορά, προς το παρόν ας δούμε τις ψυχολογικές προεκτάσεις του θυμού στον άνδρα.

Ο θυμός ναρκοθετεί όλες τις ανθρώπινες σχέσεις σου

Τι συμβαίνει λοιπόν; Έχεις δικαίωμα να θυμώσεις και να γκρινιάξεις για πολλά πράγματα στην καθημερινότητά σου αλλά πρόσεξε φίλε μου. 

Όταν θυμώνεις υπερβολικά με τον “ηλίθιο” που δεν ξέρει να οδηγεί, με τον καιρό που μπορεί να αλλάξει αμέσως, με το λάθος που θα κάνει ένας συνάδελφός σου, τότε όχι μόνο δε λύνεις κανένα πρόβλημα αλλά βάζεις μια ετικέτα σε κάποιον άλλον που συνήθως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ελάχιστοι άνθρωποι είναι πραγματικά κακοί και πραγματικά ηλίθιοι ενώ αν θυμώνεις και μαλώνεις με κάποιον ή με την κοπέλα σου π.χ. κι επιζητάς το “δίκιο” σου, αυτομάτως κάνεις ένα μεγάλο γνωστικό λάθος αφού τα πάντα είναι σχετικά (κάτι που είναι λάθος για σένα μπορεί να είναι σωστό για κάποιον άλλον) και ξοδεύεις πολύτιμο χρόνο απλά για να χαλάσεις τη σχέση σου με τον άλλον.

Αν χάσεις την ψυχραιμία σου με την γυναίκα 2 πράγματα μπορεί να συμβούν: 

Α) Θα μπεις σε subservient frame (έχω μιλήσει για αυτό σε προηγούμενο άρθρο)

Β) Θα γίνεις κι επικίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα της κοπέλας.

Και τα δύο είναι καταστροφικά οπότε ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τον θυμό που οδηγεί πολλές φορές στο μίσος, στην εκδίκηση και δε λύνει κανένα πρόβλημα.

Πρόσεξε εδώ: είναι εντελώς διαφορετικό να υπάρχουν ορισμένοι καβγάδες που και που για να αναζοπυρώνεται μια σχέση με το να θυμώνεις για μαλακίες. Και σε καμία περίπτωση αυτός που είναι οξύθυμος δεν είναι περισσότερο “άντρας” από κάποιον άλλον πιο ήρεμο.

Για να το πούμε πιο χύμα, ο οξύθυμος άνθρωπος έχει συμπεριφορά πιθήκου παρά ανθρώπου και σε μια κοκορομαχία είναι αυτός που θα αρπάξει τις περισσότερες, συνήθως λόγω έπαρσης.

Ο θυμός οδηγεί σε ζήλια ή βασικά σε ζηλοφθονία, ανεβάζει κατακόρυφα τον εγωισμό σου, καταστρέφει τις σχέσεις σου, σε οδηγεί σε αγχώδεις διαταραχές, σε κοινωνική απομόνωση και κατάθλιψη πολλές φορές. 

Επιπλέον μπορεί να σε βάλει και σε μπελάδες με το νόμο αν λ.χ. παίζεις ξύλο δημόσια για ψύλλου πήδημα ενώ σχεδόν πάντα προέρχεται από τη χαμένη μας αυτοεκτίμηση.

Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι ο άλλος που μας “τη λέει” ούτε μας ξέρει ούτε μπορεί να μας κρίνει (ούτε κι εμείς φυσικά και είναι βλακώδες να πέφτουν οι άνθρωποι σε τέτοιες παγίδες) και ξεκινήσουμε να είμαστε περισσότερο “σταρχιδιστές” σε ορισμένα πράγματα, η ζωή μας και οι σχέσεις μας με τους γύρω μας θα καλυτερέψουν.

Πως να αντιμετωπίσεις τον θυμό σου

Το πρώτο βήμα για να αποβάλλουμε τον θυμό είναι να σταματήσουμε να τον ενισχύουμε.

Πολλές φορές οι φίλοι σου επιτελούν αυτό τον ενισχυτικό ρόλο λέγοντάς σου ότι οι γυναίκες είναι πουτάνες, ότι δε σου φέρθηκε καλά η γκόμενα και σε ξεφτύλισε, σε έπιασε μαλάκα και άλλα τέτοια με αποτέλεσμα η στάση σου να γίνεται ολοένα και πιο άκαμπτη.

Λεβέντη μου δε μπορείς να φανταστείς το πόσο ξενερωτικό είναι να είσαι άκαμπτος!

Δε μιλάμε να μη θες να κάνεις κάποια πράγματα αλλά το να βρίζεις π.χ. την κοπέλα σου επειδή έκαψε το φαγητό ή επειδή δε σου απάντησε στο μήνυμα στο facebook ενώ το διάβασε, είναι μεγάλο πρόβλημα.

Άλλο το έχω αρχές και είμαι πιστός σε αυτές και άλλο είμαι μαλάκας.

Συγγνώμη αλλά ΑΝ δεν εστιάσεις στο πρόβλημα του θυμού, τότε μην περιμένεις να ζήσεις μια ευτυχισμένη σχέση με ένα good girl και δεν έχει γενικά νόημα να μιλάμε για pick up κλπ.

Οι φίλοι σου που πολλές φορές σου λένε αυτές τις μαλακίες, είναι οι ίδιοι που ξενερώνουν πολλές φορές με τη δική σου άκαμπτη συμπεριφορά ενώ την ενισχύουν! 

Θα πρέπει λοιπόν να πάρεις τα μέτρα σου και να το συζητήσεις μαζί τους. Όσοι καταλάβουν καλώς, όσοι δεν καταλάβουν πάλι καλώς.

Έχω 2-3 φίλους που συνεννοούμαστε άψογα γι’ αυτά τα θέματα αλλά και με τους άλλους τους γκρινιάρηδες και τους ευερέθιστους έχω καλή σχέση. Απλά δεν κάνουμε τα ίδια πράγματα: πηγαίνουμε βόλτα, βλέπουμε ταινία αλλά δεν γκομενίζουμε μαζί και γενικά δε μιλάμε για τέτοια θέματα.

Το δεύτερο και τελευταίο βήμα είναι η διαχείριση του θυμού. 

Έχεις φυσικά το δικαίωμα να θυμώσεις και μπορείς είτε να καταπνίξεις τον θυμό σου, είτε να τον εκτονώσεις.

Και στις δύο περιπτώσεις βέβαια το πρόβλημα δε θα λυθεί. Αν εσωτερικευτεί τότε θα βγει σε μεγάλο βαθμό με ξέσπασμα αργότερα ενώ αν εξωτερικευτεί όχι μόνο μπορεί να βγεις εκτός ορίων αλλά πάλι δε λύνεις το πρόβλημα…

Η λύση στο πρόβλημα είναι να καταλάβεις πως εσύ είσαι υπεύθυνος για τα συναισθήματα σου. Δεν φταίει κάποιος άλλος που θυμώνεις. Δεν σου φταίει η γκόμενα. Εσύ επιλέγεις πως να συμπεριφερθείς απέναντί σε αυτό που μόλις συνέβει.

Μόλις καταλάβεις ότι ουσιαστικά εσύ έχεις τον έλεγχο θα αρχίσεις να διαχειρίζεσαι τον θυμό σου καλύτερα. Θα πάψεις να μηδενίζεις τον άλλον και θα εστιάζεις στα θετικά του στοιχεία.

Όταν παρασύρεσαι εύκολα, όταν έχεις προβλήματα οικονομικά, προβλήματα στη δουλειά, θέματα αυτοπεποίθησης και γενικά όταν μιζεριάζεις τότε είναι που ο θυμός σε κάνει να χάνεις τον έλεγχο με αποτέλεσμα η ρήξη με τον συνάνθρωπό σου να αποτελεί μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Ξέρεις, κάποτε ήμουν ιδιαίτερα οξύθυμος και εγώ…

Αλλά βαρέθηκα να χάνω το κορίτσι λόγω κολλημάτων, θυμού κι εγωισμού γιατί στην τελική η προσωπικότητα του άλλου είναι ρευστή κι όταν τα παίρνουμε όλα τοις μετρητοίς τότε η σχέση είναι καταδικασμένη και δεν έχει νόημα να μιλάμε για pick up, για κοινωνική νοημοσύνη και για γυναίκες.

Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος θα σε κάνει να “τα πάρεις στο κρανίο” τότε πάγωσέ το θυμό σου για λίγο και αποφάσισε αργότερα τι θα κάνεις που δε θα είσαι “εν θερμώ”.

Το θέμα αυτό παίδες είναι μείζονος σημασίας και αποτελεί τη No 1 αιτία που πολλά ζευγάρια χωρίζουν ή επισκέπτονται έναν σύμβουλο γάμου και θα επανέλθουμε με νέο άρθρο.

Θα ήθελα πολύ να ακούσω τις δικές σου εμπειρίες με τον θυμό από κάτω.

ΠΑΡΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΟΥ: “ΠΩΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙΣ ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ”